7 maart 2018: Het Nieuwe Samenwerken

Netwerkcafé Amsterdam - Inleiding Het Nieuwe SamenwerkenZelfsturende teams, agile, scrum, lean, kanban, opdrachtgericht werken, het Rijnlandse model. Steeds meer organisaties schakelen over naar nieuwe vormen van samenwerken. Niet alleen in de IT of productie-industrie, ook in de zorg, bij overheid en non-profitorganisaties. Als ervaren vijftigplusser krijg je daarmee te maken in je nieuwe werkkring. Goed dus om beslagen ten ijs te komen en er bij je sollicitatie al met verstand over te kunnen praten.

Op woensdagmiddag 7 maart is je kans om er alles over aan de weet te komen, zelf te ervaren wat het inhoudt en ook te horen wat organisaties in de praktijk meemaken. Op de themamiddag Het Nieuwe Samenwerken. Je hebt keuze uit vijf workshops.

Waar: Post Oost, Wijttenbachstraat 36 hs, 1093 JC Amsterdam
Wanneer: woensdagmiddag 7 maart 2018, inloop 14:00, start 14:30, einde: 17:45
LET OP: De aanvangstijd is een half uur eerder dan voorheen!

Netwerkcafé Amsterdam wordt georganiseerd door vrijwilligers. Deelname is gratis. We stellen een bijdrage in de kosten op prijs.

Aanmelden

We verwachten omstreeks 100 deelnemers. De belangstelling is altijd groter dan het aantal plekken. Klik hier om je in te schrijven.

Programma Netwerkcafé Amsterdam 7 maart 2018

14:00-14:30 Inloop en netwerken
Leer mensen kennen en ga je thuis voelen. Oefen om op mensen af te stappen, geïnteresseerde vragen te stellen, hulp aan te bieden en te vragen. Zo leg je nuttige contacten.

14:30-14:35 Welkom door Rekha Joshi en Blanche Wijsenbeek (Netwerkcafé Amsterdam)

14:35-15:00 Inleiding door Roos Wouters (rooswouters.nl). Roos is organisatievernieuwer en plaatst de ontwikkelingen rond Het Nieuwe Samenwerken in perspectief.

15:00-16:15 Workshops, Ronde 1

Kies één workshop uit elke ronde. De workshop van Mary Beijleveld beslaat twee ronden.

Agile werken en scrum, theorie en praktijk, deel 1Mary Beijleveld (vivat.nl).
Steeds soepel inspelen op nieuwe inzichten, dat is hoe teams in ‘agile’ (beweeglijke, wendbare) organisaties werken om voortdurend waarde te kunnen leveren aan de interne of externe klant. Scrum is een populaire samenwerkingsmethode om dat voor elkaar te krijgen. Mary Beijleveld is agile coach en trainer bij een grote verzekeraar. Tijdens deze workshop laat ze jou ervaren wat agile werken en werken volgens de scrum-methode inhouden. Let op: dit is een dubbellange workshop. Hij gaat verder in Ronde 2.

Help, ik moet in een team! –  Arjen Kaarsemaker (kade-leren.nl).
Bestaat het ‘ideale team’? Werkt het goed als je met verschillende generaties in één team zit?  Wat houdt het werken in een team in? Welke kwaliteiten zet jij in om het beste uit de samenwerking met anderen te halen, nu en in de toekomst? Wat is er voor nodig om als team succesvol te zijn? Dat zijn vragen waarop je antwoorden krijgt in deze workshop van Arjen Kaarsemaker, die zich al twee decennia bezighoudt met de manier waarop organisaties meer uit teamwerk kunnen halen.

Zelfsturende teams en het Rijnlandse gedachtegoed – Ingrid Windmeijer (amstelring.nl).
Waarom en hoe voer je zelfsturende teams in en hoe past dit in het Rijnlandse organisatiedenken. Dit stelt vertrouwen in de professionaliteit van de medewerkers centraal en wordt vaak als tegenhanger gezien van het Angelsaksische organisatiedenken, dat inzet op controle en sturing van bovenaf. Ingrid is procesbegeleider transities bij Amstelring.

16:15-16:30 Pauze

16:30-17:45 Workshops, Ronde 2

Van traditionele organisatie naar zelfsturendSimone Geutjes (blijfgroep.nl).
Simone is teamcoach bij een welzijnsorganisatie. Twee en half jaar geleden is de organisatie overgestapt van een hiërarchisch georganiseerde organisatie naar zelforganiserende teams. Als teamcoach ondersteunt en begeleidt zij de teams in het proces naar zelforganisatie. In deze workshop vertelt zij haar ervaringen en wat het teams oplevert om zelforganiserend te zijn. Hoe ervaren zij het om verantwoordelijk te zijn voor het gehele proces en wat vraagt het van de medewerkers? En wat levert zelforganisatie de klant op?

Mijn team gaat Lean – Rob Steijger.
Lean (slank, zuinig) gaat over het beste halen uit je beschikbare menselijke capaciteit, kennis, grondstoffen, energie etc. Hoe kun je met elkaar je productie of dienstverlening zó organiseren dat je verspilling van al die waardevolle bronnen tegengaat? Dat vergt een andere manier van kijken en samenwerken dan in traditionele organisaties. Medewerkers voeren niet meer de opdrachten van een chef uit, maar mogen ineens zelf bedenken hoe ze het willen doen. Rob Steijger helpt organisaties om die omslag naar lean denken en werken te maken. Aan de hand van een casus uit de technische industrie laat hij je zien dat omschakelen niet altijd makkelijk is, maar dat het veel oplevert als het lukt. Waaronder meer werkplezier.

Agile werken en scrum, theorie en praktijk, deel 2Mary Beijleveld (vivat.nl). Let op: dit is een dubbellange workshop. Dit is het vervolg van Ronde 1.

Reserveren

We verwachten omstreeks 100 deelnemers. De belangstelling is altijd groter dan het aantal plekken. Klik hier om je in te schrijven.

LET OP:De aanvangstijd is een half uur eerder dan voorheen!

Advertenties