2 februari 2017: Vrijwillige inzet, ervaring en scholing

De 16de bijeenkomst van Netwerkcafé Amsterdam heeft als thema Vrijwillige inzet, ervaring en scholing.

Drie goede adviezen voor iedereen die weer in betaald werk aan de slag wil:

  • Blijf actief
  • Onderzoek alternatieven
  • Houd kennis en ervaring actueel

Vrijwilligerswerk biedt een prachtige kans deze drie adviezen te combineren. Deze middag kun je concreet onderzoeken wat bij jou past. We laten je kennismaken met een skala aan vrijwilligersorganisaties die direct of indirect uitzicht geven op werk in kansrijke beroepen. In twee workshops kom je bovendien te weten hoe je vrijwilligerswerk kunt combineren met je uitkering, en hoe je de scholingsvoucher van 2500 Euro van het UWV kunt inzetten om je kansen op werk te vergroten. Daarnaast helpen we je zoeken in het totale aanbod van vrijwilligerswerk en scholingsvoucher-trajecten.

De belangstelling is altijd groter dan het aantal plekken. Reserveer daarom tijdig een plek.

Programma donderdagmiddag 2 februari 2017

Locatie: Post Oost, Wijttenbachstraat 36 hs, 1093 JC Amsterdam, www.postoost.nl/contact-en-route

14:30-15:00 Inloop

15:00-15:25 Inleiding door Leo Rietveld (organisatieadviseur Vrijwilligers Centrale Amsterdam)

Leo Rietveld gaat in gesprek met mensen die zelf hebben ervaren hoe vrijwilligerswerk niet alleen bevredigend is, maar ook het perspectief op leuk betaald werk kan vergroten.

15:30-16:45 Ronde 1

Meet & match met 10 vrijwilligersorganisaties

Ga zelf in gesprek met vertegenwoordigers van 10 organisaties met vrijwilligersfuncties die aansluiten op de zogeheten ‘kansberoepen’ in de regio Groot-Amsterdam. Vrijwilligers kunnen vaak ook meedoen aan interne of externe trainingen. In blokken van een kwartier vinden oriëntatiegesprekken plaats. Je onderzoekt wat de organisatie en jij elkaar te bieden hebben. Lijkt er een match, dan volgt ná donderdag een vervolggesprek bij de organisatie. Hieronder vind je de lijst met organisaties en de vrijwilligersfuncties.

Workshops (twee na elkaar)

Vrijwilligerswerk in combinatie met uitkeringPaul Muller (coach en adviseur UWV)

Paul Muller schetst wat de mogelijkheden en beperkingen zijn om in combinatie met een uitkering je kansen op betaald werk te vergroten via vrijwilligerswerk. Veel gelegenheid tot vragen stellen.

Scholingsvoucher, hoe werkt het en wat kun je ermee?Vincent Scholman en Rob Broekmans (Trainspot)

Trainspot geeft informatie over de Scholingsvoucher van 2500 Euro van het UWV. Waar is deze voor in te zetten en hoe werkt de procedure? We bekijken ook de mogelijkheden om de Scholingsvoucher bij Trainspot in te zetten voor computeropleidingen. Er zal veel ruimte zijn voor vragen.

Databases doorzoeken (doorlopend)

In de computerruimte kun je doorlopend online zoeken in het aanbod van vrijwilligerswerk in Groot-Amsterdam. En kun je een indruk krijgen van het scholingsaanbod dat gericht is op kansberoepen. Er zijn consulenten aanwezig om je te helpen.

16:45-17:00 Pauze

17:00-18:15 Ronde 2

Meet & match met 10 vrijwilligersorganisaties – zie ronde 1

Workshops – zie ronde 1

Databases doorzoeken – zie ronde 1

18:15 Einde

Organisaties en ervaringsmogelijkheden

De volgende 10 organisaties zijn vertegenwoordigd bij de Meet & Match:

MOVE onderhoudt en exploiteert met vrijwilligers historische veerponten. Kansberoep: scheepsonderhoud en scheepsvaart.

Begraafplaats Buitenveldert onderhoudt het sfeervolle groene terrein met vrijwilligers. Kansberoep: hovenier/ kweker

Voedselbank zoekt vervoersplanners. Kansberoep: logistiek medewerker

De Regenboog werkt veel met GGZ-cliënten, wel niet als verpleegkundige, maar wel een manier om de doelgroep te leren kennen. Kansberoep: Verpleegkundige geestelijke gezondheidszorg.

Cordaan zoekt vrijwilligers voor zijn verzorgings- en verpleeghuizen. Kansberoep: verpleeghuismedewerker

Resto Van Harte kookt met vrijwilligers. Kansberoep: Restaurantkok

Repair Café repareert en onderhoudt met vrijwilligers machines, apparaten en vervoermiddelen om te zorgen dat ze niet worden afgedankt. Kansberoep: Onderhoudsmonteur werktuigen

Humanitas heeft projecten waar vrijwilligers mensen helpen bij hun administratie. Kansberoep: Administratieconsulent

Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft een grote database met vrijwilligersfuncties. Als je bij de bovenstaande organisaties geen match hebt, helpen ze je om een bij jou passend alternatief te vinden.

Netwerkcafé Amsterdam organiseert met vrijwilligers netwerkevenementen, workshops, scholing, loopbaancoaching en werkbemiddeling met en voor werkzoekende 50-plussers. We hebben plaats voor evenementorganisators, subsidiespecialisten, fondsenwervers, grafisch vormgevers, social-mediaspecialisten, cursusontwikkelaars, IT-beheerders, coaches, PR-specialisten, woordvoerders.

Advertenties