“Werk moet je veroveren”

Op 9 december vond in Pakhuis de Zwijger de allereerste editie plaats van Netwerkcafé Speciaal. Honderd deelnemers ondergingen een masterclass van twee uur door Aaltje Vincent. Daarna volgde een interview met John de Wolf.

img_7244
Aaltje Vincent geeft honderd werkzoekenden inspiratie om een voet tussen de deur te krijgen bij werkgevers. Rechts achteraan de symbolische Voet.

Aaltje Vincent wist het publiek van begin tot eind bij de les te houden. Als toonaangevend expert op het gebied van werk zoeken, maar ook als jobmarketeer, coach en schrijver kon ze in sneltreinvaart tips geven en enkele cv’s ‘fileren’. In de gemiddeld 8 tot 9 seconden dat een werkgever of recruiter naar jouw cv kijkt, moet er op de juiste plek relevante informatie staan. Jouw enig doel met het cv is immers “aan tafel komen bij de werkgever”.

De geweldige masterclass kunnen we niet herhalen. Maar wel een paar tips eruit lichten voor de thuisblijvers. Belangrijkste advies van Aaltje was om je cv door een ander helemaal opnieuw te laten maken. Waarom? Zelf ben je blind voor wat je kan en waar je goed in bent. Daarom levert zelf schaven aan je cv vaak weinig op. Een ander kan doorvragen en je helpen met een goed cv. Aaltje prees de Werkestafette Amsterdam aan als een initiatief waar mensen precies dat met elkaar doen: elkaar helpen en kritisch doorvragen.

Belangrijk voor een effectief cv: zorg dat je eerst scherp krijgt welk werk je echt zoekt. En zorg dan dat je cv daar zo goed mogelijk op aansluit. Voorzie je cv van contextinformatie en wees concreet. Zo gaat het voor de lezer leven: vermeld getallen, hoe vaak heb je een activiteit gedaan, de omvang van projecten, budgetten, omzet van bedrijf waar je werkte, klanten waar je mee werkte. Laat ook bij je taalbeheersing de context zien, bijvoorbeeld 8 jaar dagelijks business Engels.

De adviezen van Aaltje zijn zoveel mogelijk gebaseerd op praktijkmetingen. Zo blijkt dat opsommingen beter werken dan doorlopende paragrafen. En dat opsommingen met bolletjes weer beter gelezen worden dan die met streepjes. Het laatste item van een opsomming beklijft extra goed, net als ’t laatste woord in een zin in zo’n opsomming. En als er een concrete sport op je cv staat, word je eerder uitgenodigd.

Zorg ook voor eigentijdse opmaak en taalgebruik. Het ouderwetse ‘taken’ vervang je beter door ‘activiteiten. Een schreefloze letter is beter dan een schreefletter. Het helpt als je jouw vakmanschap herdefinieert naar deze tijd, zonder te liegen uiteraard. Beter ‘webredacteur’ dan ‘bureauredacteur’. Gebruik vakjargon alleen als ’t past bij de gewenste baan. En schroom niet om vrijwilligerswerk als werk te vermelden als dat in lijn is met het profiel van de vacature.

Aaltje vatte haar filosofie samen in één zin: “Werk kun je vandaag de dag niet vinden of zoeken, werk moet je veroveren”.

Advertenties