Voor elkaar bellen, iedereen kan het

Deelnemers in de derde ronde van de Werkestafette Amsterdam oefenden afgelopen tijd om telefonisch een afspraak voor elkaar te maken bij een werkgever. Hun knelpunten legden zij voor aan belspecialist Claudia Bouwens. Zij liet zien dat het makkelijk kán zijn.

werkestafette_workshop_bellen_met_claudia_2016-11-29-02

Bij welk bedrijf wil je binnenkomen, hoe pas je je aan bij een specifieke branche, waarop zijn je eerdere pogingen gestrand, of hoe lukt het om bij tegenslag toch door te pakken? Hierover ging het tijdens een vervolgworkshop ‘Bellen voor elkaar’, waarin Claudia tips en feedback gaf om deelnemers verder te helpen. Claudia is beroepshalve actief als ‘Arbeidsbelmiddelaar’ en is als supervisor betrokken bij de Werkestafette.

Op de koffie

Bij de Werkestafette helpen deelnemers elkaar om een informele, oriënterende ontmoeting, een ‘koffiegesprek’, tot stand te brengen bij een bedrijf van hun voorkeur. Als zaakwaarnemer voor een andere deelnemer. Inmiddels hebben vrijwel alle zaakwaarnemers voor hun kandidaat belgesprekken gevoerd. Zij kwamen daarbij de nodige obstakels tegen, die soms een belemmering leken om tot de gewenste afspraak te komen.

Bellen met een glimlach

Aan de hand van de ervaringen van de deelnemers nam Claudia stap voor stap door hoe je zo’n belgesprek het beste aanpakt. Voor je gaat bellen is het goed te beseffen dat je eigen beperkingen een rol kunnen spelen. Doe daar iets mee. Bel met een knipoog en een glimlach. Dat maakt het minder zwaar voor jezelf. En de gebelde kan het horen! Moeite om in de juiste stemming te komen? Draai vooraf je favoriete muziek!

Laat het komen

Het is handig om een belscript bij de hand te hebben en belangrijk om goed je doel vast te houden. Maar zorg tijdens het gesprek dat je open staat voor wat er tijdens het gesprek gebeurt. “Laat het komen”, was Claudia’s advies.

Het helpt als je het bedrijf dat je belt in het zonnetje zet, aldus Claudia. Als het gesprek de goede kant opgaat, probeer het ijzer te smeden als het heet is. Laat je gesprekspartner weten hoe belangrijk hij of zij is voor je kandidaat, ook dat verhoogt de kans op een positieve uitkomst.

Jullie kunnen het allemaal

Ondersteuning van de groep kan een duwtje in de rug zijn om tóch te bellen, en zo tot een beter resultaat te komen van een afspraak. Een aantal groepen had dat afgelopen tijd al in de praktijk gebracht. “Jullie kunnen het allemaal”, verzekerde Claudia de deelnemers. Ze spoorde hen aan om successen met elkaar te blijven delen. Deelnemers kunnen dat ook doen via de besloten Linkedin-groep van de Werkestafette.

Wensen vervuld

Aan het eind van de workshop pakte Claudia enkele gesprekswensen op. In ‘live’ telefoontjes bracht ze de eerder gegeven adviezen in de praktijk, en met effect. Voor een van de kandidaten bewerkstelligde ze een voorspraak om mee te lopen bij een organisatie die actief is in een sector waar zij graag wil werken. Voor een tweede kandidaat wist ze een eerdere weigering om te buigen in een verwijzing naar een kantoor waar de kandidaat welkom is.

Gemotiveerd door deze resultaten en het kijkje in de belkeuken gaan de deelnemers de komende periode door om voor elkaar kansen te creëren op hun zoektocht naar werk.

Advertenties