Indrukwekkende evaluatie eerste Werkestafette

 

Evaluatie_Werkestafette_4juli2016

“Ik heb zo nu en dan een traantje moeten wegpinken.” Dat bekende afgelopen donderdag één van de toeschouwers bij de evaluatie van de eerste maand Werkestafette tijdens de elfde bijeenkomst van Netwerkcafé Amsterdam. Toeschouwers waren onder de indruk van de motivatie en de positieve energie van coaches en deelnemers.

Werkestafette Amsterdam is een nieuw initiatief van Netwerkcafé Amsterdam, waarbij werkzoekenden elkaar concreet helpen aan ‘t werk te komen. Als zaakwaarnemer voor een ander. Georganiseerd in kleine groepen onder regie van tafelcoaches, die op hun beurt worden bijgestaan door een team mentoren. Het programma staat onder supervisie van een erkende loopbaanprofessional.

Enthousiast en spontaan

Wie een maand geleden aanwezig was bij de start van de Werkestafette Amsterdam, zag een groep mensen die er wel zin in hadden, maar nog onzeker of deze nieuwe werkvorm wel ging werken. Wie afgelopen donderdag de evaluatie bijwoonde van de eerste maand Werkestafette, zag nu een groep mensen die enthousiast en spontaan hun verhaal vertelden, heel eerlijk aangaven wat de vele bijeenkomsten en telefoongesprekken met hun gedaan hadden, en hoe ze weer zin en energie hadden gekregen.

Mensen verder brengen

Ondanks de vakantie was de zaal goed gevuld tijdens de evaluatiebijeenkomst. Mentoren Karin, Claudia en Erik vroegen de tafelcoaches naar hun motivatie om als vrijwilliger een groep deelnemers te begeleiden.

“Leuk om mensen verder te brengen, om de mens achter de mens te leren kennen, hun passie omhoog te halen”. Ook de kans om wat te leren, noemde een aantal. “Ik heb zelf een HR-achtergrond en ik zie dit als een manier om ervaring op te doen met coaching.” Eén tafelcoach ging daarin zover dat zij voor haar groep feitelijk de rol van zaakwaarnemer overnam, toen ze dacht dat dat nodig was om resultaat te boeken.

Nieuwe energie

De coaches putten vrijwel zonder uitzondering zelf veel voldoening en nieuwe energie uit hun rol: “Ik zat in een dipje, dacht ik word coach, ontzettend veel gesprekken gevoerd, mijn team geholpen, en volledig uit mijn dip gekomen en met nieuwe energie voor mezelf ook aan de slag gegaan,” aldus één van hen.

Een andere coach: “Ik was al 2 jaar werkloos, en ik zat in een grote dip. Van mijn coach-activiteiten heb ik zoveel energie gekregen dat ik mijn CV heb omgegooid, naar hele andere banen voor mezelf ben gaan zoeken. Ik heb mijn eerste uitnodiging voor een sollicitatiegesprek nu binnen”.

Bij elkaar komen

De coaches bedienden zich van wisselende methoden om contact te houden met hun groep en hen te motiveren, van bellen tot whatsapp. Iedereen deelde het inzicht dat bij voortzetting van de Werkestafette meer ingezet moet worden op bijeenkomen als groep.

“We zijn veel bij elkaar gekomen, en als resultaat, we hebben allemaal een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek”, rapporteerde de trotse tafelcoach van een van de groepen die deze maand al voor die aanpak koos.

Oud denken loslaten

Tafelcoaches constateerden dat hun deelnemers vaak nog erg vastzaten in het zoeken van
vacatures. “Denk niet in vacatures, maar in bedrijven waar je wilt werken,” was het advies aan de kandidaten. “Je zaakwaarnemer kan daar dan een koffiegesprek regelen”.

Algemeen gedeeld werd het inzicht dat veel meer kandidaten dan verwacht nog moeite hadden om helder te krijgen waarnaar ze op zoek zijn. Een voorwaarde voor zaakwaarnemers om voor hun kandidaat een opening te creëren bij een concrete werkgever.

Veel kandidaten blijken ook sterk vast te houden aan zoeken naar werk dat ze vroeger deden, ook als dat nu moeilijk te vinden is.

Extra workshop

Inzicht in eigen potentieel blijkt lastig voor kandidaten. Zaakwaarnemers en coaches hebben behoefte aan methoden om hun kandidaten te helpen bij het benoemen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, zichzelf zo nodig ‘opnieuw uit te vinden’. Zodat ze zich – ten minste tijdelijk – kunnen focussen op één zoekrichting.

Op woensdag 17 augustus 10.00-12.00 uur kunnen tafelcoaches en zaakwaarnemers speciaal hiervoor een interactieve workshop “Kandidaten coachen” volgen bij  Yvonne Knape. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje met je naam en telefoonnummer aan mentoren.werkestafette020@gmail.com

Stokje doorgeven

De inzichten uit de eerste maand Werkestafette worden meegenomen bij de verdere ontwikkeling van de Werkestafette-methodiek. Tafelcoaches en deelnemers die na deze eerste maand nog door wilden, kregen afgelopen donderdag de kans om nog een maand te verlengen, desgewenst aangesloten bij een andere groep.

In september gaat een nieuwe ronde Werkestafette van start, waarbij nieuwe tafelcoaches en deelnemers het estafettestokje kunnen overnemen. Wil je ook voor en met elkaar aan de slag? Meld je dan aan voor de informatieworkshop op 1 september.

Advertenties