Werkestafette week 3

In de derde week van de Werkestafette Amsterdam zijn er weer veel acties ondernomen door de tafelcoaches en de zaakwaarnemers. Er wordt intensief contact met elkaar onderhouden per telefoon, via whatsapp en e-mail. Ook spreken mensen af om elkaar te ontmoeten in bibliotheken en hippe koffietenten. Onder het genot van caffè lattes en kopjes kruidenthee worden CV ’s doorgenomen en van feedback voorzien, checklists met elkaar ingevuld en tips en trucs uitgewisseld. De onderlinge betrokkenheid neemt toe.

Anders binnenkomen

Okay, dus je bent zaakwaarnemer en je kandidaat heeft duidelijk wat zijn kwaliteiten zijn. En hij is al zover dat hij helder kan benoemen wat zijn nieuwe baan wordt. En hij heeft bovendien een bedrijf geïdentificeerd waar die baan te vinden zou kunnen zijn. Dan kun je als zaakwaarnemer het bedrijf van zijn gading gaan benaderen.

Volgens de traditionele aanpak ga je dan kijken of er vacatures zijn bij het bedrijf en daar dan op reageren, een motivatiebrief en CV sturen. Dat is wat veel kandidaten zelf al hebben gedaan in de periode voorafgaand aan de Werkestafette. Je kandidaat is dan een van de vele sollicitanten op de grote hoop.

Wat wij met deze Werkestafette willen bereiken, is dat zaakwaarnemers voor hun kandidaten succes leren boeken met een andere aanpak. Niet wachten op een vacature, maar zorgen dat een organisatie eerst kennismaakt met je kandidaat en dat jouw kandidaat de mogelijkheid krijgt om erachter te komen hoe het is om voor deze organisatie te werken.

Een laagdrempelige manier om dat te bewerkstelligen, is ‘koud’ bellen (of binnenlopen) om jouw kandidaat een kopje koffie te laten drinken met iemand binnen het bedrijf waar hij wat aan heeft. Alle zaakwaarnemers hebben een draaiboek gekregen met voorbeelddialogen om zo’n koffie-afspraak te regelen. In een extra workshop afgelopen donderdag konden deelnemers bovendien nog concreet ervaren hoe dat in de praktijk gaat.

Top zaakwaarnemer

Tijdens de workshop bleek bijvoorbeeld dat zaakwaarnemer Irma dit nieuwe denken al met succes in de praktijk bracht. Nadat duidelijk was geworden dat de nieuwe baan van haar kandidaat ‘trambestuurder’ was, is Irma gaan bellen naar het GVB in Amsterdam. Ze sprak daar met een teammanager en kwam erachter dat er op dit moment geen trambestuurders maar wel metrobestuurders nodig zijn. Daarna heeft Irma als een echte zaakwaarnemer ook de vervolgstappen gezet om haar kandidaat bij het GVB voor het voetlicht te krijgen. Petje af voor Irma.

Meer tijd nodig

Er heerst nog steeds een goede sfeer en de inzet voor elkaar neemt toe. Enkele groepjes hebben al in de eerste week heel duidelijk gekregen welke baan geambieerd wordt en bij welk bedrijf men graag wil werken, zodat zaakwaarnemers concreet aan de slag konden. Het merendeel van de deelnemers aan de Werkestafette blijkt langer de tijd nodig om dit scherp te krijgen met elkaar, onder meer omdat er door vakanties minder tijd is voor de Werkestafette.

Verlenging Werkestafette

Daarom hebben we besloten dat we deze eerste ‘lichting’ Werkestafetters een maand extra begeleiding aan gaan bieden. Alle tafelcoaches en deelnemers die door willen gaan, krijgen daartoe de gelegenheid op donderdagmiddag 4 augustus. De mentoren Karin, Claudia en Erik zullen dan hulp bieden om de verlenging goed in te zetten. We zullen deelnemers ook de mogelijkheid bieden tot transfer naar een andere groep.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en volg ons op:

Advertenties