Werkestafette 1, week 1

Al bijna een jaar organiseert Netwerkcafé Amsterdam elke eerste donderdag van de maand inspirerende workshops om 50-plussers verder te helpen in hun zoektocht naar werk. Netwerkbijeenkomsten waarin enthousiasme, zelfontwikkeling, onderlinge hulp en contact met werkgevers gecombineerd worden. De middagen worden druk bezocht én hoog gewaardeerd.

Veel bezoekers van deze netwerkbijeenkomsten blijven het lastig vinden de inspiratie om te zetten in resultaat. Dit was voor ons, organisatoren van Netwerkcafé Amsterdam de aanleiding om de 10e bijeenkomst over een andere boeg gooien. In overleg met deskundigen hebben wij een nieuwe werkvorm ontwikkeld: “Werkestafette Amsterdam”.

Basisgedachte: het is makkelijker en leuker om voor een ander te bellen, te mailen, bij een werkgever binnen te stappen, dan voor jezelf. Je helpt makkelijker een ander om zijn/haar vragen en behoeften scherp te krijgen, dan jezelf. Voor elkaar aan de slag…Als zaakwaarnemer voor die ander.

Aftrap eerste Werkestafette Amsterdam

Op donderdagmiddag 7 juli 2016 was het zover. Vanaf 14.30 uur kwamen de eerste deelnemers nieuwsgierig én positief gestemd binnenlopen bij Post Oost te Amsterdam.

Het decor voor ons nieuwe initiatief “Werkestafette Amsterdam” wordt gevormd door statafels met daaraan één tafelcoach en gemiddeld 4 deelnemers. Onder het toeziend oog van de tafelcoach maakt men op een laagdrempelige manier kennis met elkaar en worden de wensen en behoeften t.a.v. de nieuwe baan scherp gesteld.

Deze middag worden de deelnemers benoemd tot “zaakwaarnemer”. Een maand lang zet de zaakwaarnemer zich  in voor zijn/haar kandidaat in de zoektocht naar die nieuwe baan.

De tafelcoach begeleidt en ondersteunt zijn/haar groepje aan de hand van het draaiboek: contactgegevens uitwisselen, wie is de zaakwaarnemer van welke kandidaat, samen werkafspraken maken en vastleggen om hier correcte opvolging aan te geven.

Het is een zinderende middag vol interactie en positieve energie in de zalen van Post Oost. Moe, voldaan en beladen met huiswerk keren de tafelcoaches en zaakwaarnemers huiswaarts. Het echte werk gaat nu beginnen: Voor elkaar aan de slag…

Halfuurtje werd dagdeel

Aan het eind van de week levert iedere tafelcoach een verslag over zijn/haar groepje aan bij de mentoren. De mentoren Karin, Claudia en Erik maken hier een weekverslag van dat we iedere maandag delen. Voor de organisatie, tafelcoaches en alle zaakwaarnemers een waardevol verslag boordevol feedback, tips & tricks… successen van anderen!

werkestafette-1-tafelcoaches-400x300We kunnen niet anders dan (nu al) concluderen dat de afgelopen week ontzettend veel acties zijn uitgezet door de tafelcoaches en de zaakwaarnemers.

Onderling wordt er veel gemaild en gebeld. Zo worden er groeps-app’s  aangemaakt, zaakwaarnemers en kandidaten gaan bij elkaar op de koffie om elkaar te leren kennen.

Cv’s en LinkedIn profielen worden onder de loep genomen en aangescherpt. Er wordt zelfs een CV van een kandidaat vertaald in het Engels. Zaakwaarnemers zoeken vacatures én bellen naar werkgevers voor hun kandidaten.

Tafelcoaches onderhouden warm contact met hun groepje zaakwaarnemers en stimuleren het onderlinge contact. Waar nodig blussen zij “brandjes” en initiëren zij groepsbijeenkomsten.

Er zijn ook zaakwaarnemers die meteen hard gaan lopen voor hun kandidaat zonder vooraf  te checken welke baan zijn/haar kandidaat zoekt. Belangrijk dus om vooraf goed te filteren en de diepte met elkaar op te zoeken.

Een zaakwaarnemer geeft aan wel een half uurtje over te hebben voor zijn kandidaat. Aan het einde van de week bekent hij al meer dan 4 uur heeft ingezet voor zijn kandidaat.
Zou ook zijn ‘help-gen’ zijn geactiveerd?

De extra tools, die per mail worden toegestuurd door de mentoren worden door sommige ervaren als “veel informatie”. Anderen maken er dankbaar gebruik van en gaan er direct mee aan de slag.

Er is geen goed of fout, het feit dat tafelcoaches en zaakwaarnemers voor elkaar aan de slag gaan is pure winst.

Conclusie eerste week

Het enthousiasme en de inzet van de tafelcoaches en zaakwaarnemers is zondermeer groots te noemen. Sommige zaakwaarnemers geven aan dat zij het lastig vinden om aan de slag te gaan voor een kandidaat die niet uit dezelfde branche komt, niet van het zelfde opleidingsniveau is…Andere zaakwaarnemers zetten juist deze verschillen in, om “out of the box” te denken. Zij bellen of bezoeken nu bedrijven die ze normaliter nooit zouden benaderen.

Door anders te denken maken we samen van deze eerste Werkestafette Amsterdam een succes!

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en volg ons op:
Twitter Werkestafette: @werkestaf020
Twitter Netwerkcafé: @Netwerkcafe020
Facebook: https://www.facebook.com/Netwerkcafe-Amsterdam-1652223365056099/
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/netwerkcafe-amsterdam/en
Besloten LinkedIngroep: https://www.linkedin.com/groups/8550911

Advertenties